Wet Homologatie Onderhands Akkoord

WHOAZAAK als onderdeel van herstructurering

Om de financiële problemen van een onderneming aan te pakken, zal een WHOAZAAK doorgaans onderdeel uitmaken van een breder pallet aan herstructureringsmaatregelen. Door tijdig actie te ondernemen wordt de slagingskans van een herstructurering aanzienlijk vergroot.

Een WHOAZAAK is één van de manieren om te herstructureren. Het is een instrument waarmee de problematische schuldenlast van de ondernemer kan worden gesaneerd. De WHOA zal veelal eerst als dwangmiddel ingezet worden om buiten rechte overeenstemming te bereiken met alle schuldeisers en eventueel aandeelhouders. In het uiterste geval dat overeenstemming niet wordt bereikt, kan de WHOA ter goedkeuring worden voorgelegd aan de rechter. 

Andere manieren om te herstructureren zijn bijvoorbeeld het saneren van het personeelsbestand, sluiten van verlieslatende activiteiten, het verbeteren van inkoop- en marketingprocessen en de verkoop van (overtollige) activa of activiteiten die niet tot de kernactiviteiten behoren. Deze manieren van herstructureren worden ingezet om de kosten van de onderneming in financiële problemen weer in lijn te brengen met de inkomsten. Veelal zijn meerdere herstructureringsmaatregelen (tegelijk) noodzakelijk om de onderneming weer gezond te maken.

De herstructureringsstrategie van een onderneming in financiële problemen is onder meer afhankelijk van de omvang van en het soort onderneming, de oorzaak van de financiële problemen, het tijdsstip waarop de herstructurering wordt ingezet en de beschikbare middelen om de herstructurering te financieren. Welke herstructureringsstrategie een onderneming in financiële problemen ook kiest. Wij zoeken samen naar de beste oplossing.

TIP Uit de praktijk blijkt vaak dat de ondernemer (te) lang wacht met herstructureren. Daardoor kan vanwege de acute financiële problemen, geen keuze worden gemaakt tussen de verschillende herstructureringsoplossingen. De tijd ontbreekt dan om tot de gewenste oplossing te komen. Hoe eerder aan de bel wordt getrokken, hoe groter de kans van een effectieve en doelmatige herstructurering.